2017 m. gruodžio 17 d., sekmadienis


Reklama. Vedu ekskursijas Kaune 
(oficialiai ir neoficialiai).

Pasivaikščiojimų po Kauną maršrutus rengiu tiek pati, tiek pagal ekskursantų pageidavimus, maršrutų trukmė priklauso nuo pasirinktų apžiūrėti objektų skaičiaus.
Štai keli siūlomi maršrutai:


  Kauno renesansinė gotika. Maršrutas apima visą Kauno senamiestį. Pasivaikščiojimo metu susipažinsime su skaitlingų Kaune išlikusių gotikinių namų istorija, jų restauracijos ypatumais, prisiliesime prie gotikinių mūrų fragmentų; pakalbėsime apie seniausių miesto aikščių ir gatvių atsiradimą ir išnykimą; aplankysime visas 5 Kauno gotikines bažnyčias – Šv. Jurgio (bernardinų), Vytauto, Katedrą, Šv. Mikalojaus (benediktinių) ir Šv. Gertrūdos (marijonų). Maršruto pradžia – prie Kauno pilies, pabaiga – prie Šv. Gertrūdos bažnyčios (S. Gruodžio gatvėje). Maršrutą galima sutrumpinti, apimant tik seniausią Kauno miesto dalį (iki M. Daukšos gatvės).



     Mažasis Vatikanas. Trumpas maršrutas seniausioje miesto dalyje. Apima Šv. Jurgio bažnyčią ir bernardinų konventą, Kauno kunigų seminarijos kompleksą (buv. bernardinių vienuolyną), Vyskupų rūmus. Nepaisant to, kad tik į du maršruto objektus galima laisvai įeiti, pasivaikščioti po šią, Kauno viduje esančią, Bažnyčios nuosavybės teritoriją, nuo XIX amžiaus vidurio tapusi Lietuvos Bažnyčios centras, labai įdomu, o joje esančių pastatų architektūra apimą visą Kauno istoriją – nuo gotikos iki Karolio Reisono moderno. Maršruto pradžia – prie Šv. Jurgio bažnyčios, pabaiga – A. Jakšto gatvėje.




1.      Kauno žydų istorija: senamiestis. Pasivaikšiojimas po Kauno senamiestį, aplankant su žydų gyvenimu susijusius vietas, pradedant nuo Pilies jurizdikos ir baigiant Choraline sinagoga E. Ožieškienės gatvėje. Maršrutas apima Žydų ligoninę, „Mėsos eiles“ (dab VDU Menų fakultetas), L. Zamenhofo gatvę, visas sinagogas, išlikusias Kauno senamiestyje, S. Gruodžio ir kaimyninėse gatvėse buvusias žydų socialines įstaigas, „Kiemo galerija“ ir kt.



       Nehemijos Arbitblato ir Emmanuelio Levino memorialinės vietos. Šio maršruto objektų nėra daug, bet jie išsibarstė Kauno naujamiesčio teritorijoje nuo E. Ožeškienės ir K. Donelaičio gatvių sankryžos iki Spaustuvininkų gatvės.



  Kauno getas. Skausmingas Kauno istorijos maršrutas po išlikusias ir neišlikusias Kauno žydų kančių vietas Vilijampolėje. Be geto teritorijos, maršrutas apima Vilijampolės žydų kapines ir šalia esantį „Lopšelį“, kuriame daug žydų kūdikių buvo lietuvių gydytojų paslėpti ir išgelbėti.








.   Kauno viešasis modernas 1930-1940. Maršrutas apima visus Kauno centre esančius viešosios paskirties pastatus, sukurtus iškiliausių Lietuvos architektų per paskutinį tarpukario Nepriklausomos Lietuvos dešimtmetį. Šiuo metu ypač „madinga“ Kauno architektūros istorijos tema atskleidžia tikrą šios architektūros išskirtinumą. Maršruto pradžia – Laisvės alėjoje prie Centrinio pašto, pabaiga – prie Čiurlionio muziejaus.






   Modernas gyvenamųjų namų architektūroje Kauno centre. Pasivaikščiojimas po Kauno centrinę dalį, apžiūrint to paties laikotarpio ir tų pačių autorių, kaip ir „Viešojo moderno“, sukurtų gyvenamųjų namų, tiek nuomojamų daugiabučių, tiek privačių, architektūrą ir prisimenant jų gyventojus. Maršrutas eina Kęstučio, K. Donelaičio ir V. Putvinskio gatvėmis.



Vytauto kalno papėdėje. Pasivaikščiojimas gatvelėmis, esančiomis tarp Vytauto prospekto, Kauno senųjų kapinių ir Kauno autobuso stoties iš vienos pusės, ir Vytauto kalno šlaito iš kitos, susipažįstant su jų namų ir juose gyvenusių žmonių istorija, pakeliui apžiūrint visus į Vytauto kalną vedančius „romantiškus“ Kauno laiptus. Eisime Trakų, Krėvos, Totorių, K. Būgos, Bažnyčios gatvėmis bei „muzikinėmis“ gatvelėmis. Maršruto pradžia – Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto sankryža, pabaiga – prie Kauno geležinkelio stoties (sutrumpinant, – prie autobusų stoties).


     Vytauto kalną apeinant. „Viršutinis“ maršrutas eina nuo Mažojo Ąžuolyno per Radio stoties rajoną, Vaižganto gatve, Perkūno alėja atgal prie Sporto halės, Dariaus ir Girėno stadiono ir Kūno kultūros rūmų; jį galima trumpinti, einant tik Vaižganto gatve, susipažįstant su Landsbergio, Vizbaro, Kudoko, Dušanskio-Duž ir kitų žymių architektų sukurtais privačiais namais, aplankant Sugicharos namus ir nusileidžiant žemyn Fryko laiptais prie Kauno autobuso stoties arba Ąžuolyno laiptais prie viaduko. Spalvinga Kauno tarpukario istorija ir jos personažai, „reprezentacinių“ ir privačių erdvių sąveika kartu su Ąžuolyno kaimynyste suteikia šiam Kauno kampeliui ypatingą žavesį. Iš anksto susitarus galima aplankyti Liudo Truikio ir Marijonos Rakauskaitės memorialinį butą- muziejų.



 Nuo „kompoto“ iki „batareikos“ ir atgal: studentų ir menininkų raijonas Ąžuolų kalne. Pasivaikščiojimas po buvusį studentų ir menininkų rajoną, kadaise vadinamą „lietuviškuoju Montmartru“. Nusipelnęs „kompoto“ vardą dėl jame vyraujančių įvairių vaisių ir uogų gatvelių pavadinimų, Ąžuolų kalno rajonas, „įrėmintas“ Jonavos gatvės, Savanorių prospekto atkarpos ir P. Kalpoko gatvės kalno papėdėje; bei Žemaičių gatvės atkarpos iki jos, yra seniausia Žaliaklnio dalis, apstatyta mediniais namukais, tarp kurių dar išlikę keli seniausi, statyti XIX amžiuje. Rajono „perlas“–Vladimiro Dubeneckio sukurtos Meno mokykla ir senoji Čiurlionio galerija. Iš anksto susitarus galima aplankyti J. Zikaro namą-muziejų. Maršruto pradžia ir pabaiga – visuomeninio transporto stotelė „Žemaičių gatvė“ Savanorių prospekte. (Trumpesnis šio maršruto variantas prasideda Jonavos gatvėje buvusioje „brazilkoje“ ir veda „Limos“ taku tiesiai prie Meno mokyklos ansamblio.)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą