2018 m. birželio 22 d., penktadienis


Kaunas nykstantis ir išnykęs: namas Kumelių g. 6

Namas Kumelių g. 6, 2012 m. Pauliaus Tautvydo Laurinaičio nuotrauka (iš archimede.lt)

Štai ir dar vienas Kauno kampelio aprašymas sugula į „Išnykusio Kauno“ rubriką, kuriai labiausiai tiktų pavadinimas „Kaunas besistatantis“. Ir jau nebestebina, kad šis kampelis – senamiestyje. Kaip kartą sakiau (ir dar pasakysiu), tik didelė nemeilė savo senamiesčiui, bet sykiu ir didelė „meilė“ tiems, kurie gali jį nupirkti (arba, kaip sakoma, „įpirkti“, ir tas priešdėlis tarytum nurodo į tam tikrą invaziją) sudaro prielaidas tokioms statyboms.

Senamiesčio kampelis, apie kurį kalbama, yra iš karto už arkikatedros bazilikos, senovinėje Kumelių gatvelėje. Tam tikra prasme galima sakyti, kad jis jau seniai, dėl tarybiniais laikais atlikto „kapitalinio remonto“, buvo išnykęs, bet nenusakomos rūdžių spalvos keturių aukštų daugiabutis šiame kampelyje išdygo tik dabar.
Kumelių gatvė, dar vadinta Arklių (ulica Konska), XIX amžiaus pabaigoje-XX pradžioje - Kalvių gatvė, tarpukariu pavadinta garsaus kauniečio, jidiš literatūros kritiko, gydytojo Eljaševo vardu, tarybiniais laikais nešiojusi vieno iš „keturių komunarų“, R. Čarno vardą, žinoma nuo XVI amžiaus. Ji prasideda už arkikatedros bazilikos šventoriaus vartelių ir tęsiasi iki Šv. Gertrūdos gatvės, kur kadaise buvo Neries krantinė. Ar kažkas už tuomet Kauno parapinės bažnyčios šventoriaus laikė arklius ir kumeles? Taip būti galėjo, juolab, netoliese, ant Turgaus aikštės ir M. Valančiaus (tuometinės Panerių) gatvės kampo buvo pašto stotis ir „užvažiuojamieji namai“, šiandien pasakytume, viešbutis, į kurį „užvažiuodavo“ su tuometinėms transporto priemonėms, o transporto priemonėms, kaip žinia, reikėjo „parkavimo“ vietos, ir ne bet kokios, o su avižom. Tačiau Kumelių gatvelė visu amžiumi senesnė už buvusią pašto stotį. Pastaroji, veikusi kaip „Kauno senasis paštas“, beje, irgi išnyko visai neseniai, 2012 metais, ir dabar jos vietoje yra baras. Bet tai jau visai kita istorija. Mindaugas Bertašius spėlioja, jog gatvės pavadinimas gali būti nuoroda į arklių turgų[1]. O štai, prof. Zigmas Kiaupa sako, kad pavadinimas kilo visai ne nuo arklių ar kumelių, o nuo seno (nežinau, kokios kalbos) žodžio „kobylnicze“, reiškusio „užtvara, kuri turėjusi saugoti įėjimą į miestą nuo Neries pusės“[2].
Kaip ten bebūtų, bet namai čia stovėjo jau XVI amžiuje, kai kurių jų rūsiai išliko, o ant tų rūsių XIX amžiaus viduryje buvo pastatyti du sodybinio tipo namai-„dvareliai“ – vienas mūrinis, kitas medinis. Mus dominančiame sklype XVIII amžiaus pabaigoje stovėjo du mediniai namukai, o medinis, iš rąstų suręstas vieno aukšto „dvarelis“ su mansarda, turėjusia būdingus trapecinius frontonus su stačiakampiais langais, atsirado maždaug 1840-1860 metais. XVI amžiaus pabaigos-XVII amžiaus pradžios rūsys su gotikinio mūro fragmentais, cilindriniu skliautu ir nišomis buvo po rytine jo dalimis. Namas buvo dviejų galų su padalinta piemene per vidurį. XX-to amžiaus pradžioje (1903) name buvo 2 butai, viso 6 kambariai; 1925 metais skaičiuojami jau 8 kambariai (galbūt, kai kur buvo padarytos papildomos pertvaros, arba papildomi kambariai buvo įrengti mansardoje). 1934 metais namas priklausė E. Užienei.
1985 metais buvusį vieną seniausių Kauno medinių namų ištiko „kapitalinis remontas“. Iki tol buvusį gyvenamąjį namą tuomet norėta „pritaikyti“ vaikų fotoklubui. Už šį „remontą“ buvo atsakinga architektė Irena Vaškelienė (vėliau tapusi Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vadove). Knygoje Kauno architektūra rašoma, kad buvo „sumūrytos naujos plytų sienos, pastatytos gelžbetoninės ir metalo sijų perdangos. (...) Vietinės reikšmės architektūros paminklas buvo atstatytas imituojant XIX a. vidurio miesto medinius namus[3]. Pastatas iš tikrųjų buvo visiškai sugriautas ir iš naujo pastatytas iš baltų silikatinių plytų; vidaus planas irgi buvo pakeistas. Šiandien sunku pasakyti, kodėl tai buvo padaryta. Kas žino, gal šimtmetį perkopusius rąstus rado supuvusius, o gal rūpinosi vaikų saugumu?
Nepaisant to, Lietuvos medinės architektūros duomenų bazėje „Archimedė“ prof. Nijolės Lukšonytės-Tolvašienės aprašytas namas buvo pažymėtas kaip „autentiškas“[4]. Iš pažiūros jis toks ir buvo: medinėmis lentelėmis apkalti fasadai, malksnomis dengtas aukštas pusvalminis stogas, langai su langinėmis – XIX amžiaus „dvarelio“ imitaciją sunku buvo atskirti nuo tikrojo jo kaimyno ar nuo panašių paralėlinėje M. Valančiaus gatvėje stovinčių namų (pastarųjų perdangos, beje, irgi kažkada buvo pakeistos gelžbetoniu). Tuomet, 1986 metais, gotikiniame namo rūsyje buvo įrengta kavinė, į ją vedė naujai sumūryti išoriniai laiptai, viršuje buvo pastatyta terasa. Žadėtas vaikų fotoklubas įsikūrė mansardoje, o pirmame aukšte veikė grožio salonas.
Namas liko įrašytas į Kultūros vertybių registrą, jo teisinė apsauga (išskyrus rūsį, kuris saugotinas iki šiol) buvo panaikinta 2011 metais, kai buvo ruošiamasi namą parduoti. NT agentūros jis jau buvo pristatomas kaip 1986 metais pastatytas mūrinis namas su medine apdaila, ir tai buvo tiesa; rašoma, kad jį galima nugriauti ir ant saugotinų rūsių pastatyti naują namą. Namo paskirtis apibūdinama kaip „administracinė su kavinės patalpomis“.


Namas Kumelių g. 6,  2016 m. prieš nugriovimą.
Toliau – gražiau. Namą griaunant, 2016 metais jo rūsyje ir šalia buvo atlikti archeologiniai tyrimai, o jų ataskaitoje senas medinis namas vadinamas „mūrinis svirnas“, kurio „vietoje, XX a. 7 dešimtmetyje pastatytas namas“, kuris, savo ruožtu, pavadintas „tarybiniu pastatu“[5]. Tikriausiai, šia informacija vadovavosi Kultūros paveldo departamentas, duodamas leidimą „tarybinį pastatą“ griauti. (Tyrimų metu, beje, buvo rasta paauksuotų žiedų su akutėmis, glazūruoto fajanso ąsotis ir senovinių monetų.) Namo griovimas, panašiai kaip tarybiniais laikais, buvo vadinamas „administracinės paskirties pastato rekonstravimas (kursyvas mano, M. O.) į daugiabutį gyvenamąjį namą su administracinės paskirties patalpomis[6].


Naujas namas Kumelių g. 6, 2018 m. 
Šiandien architekto Gintauto Natkevičiaus projektuotas gyvenamasis namas, vadinamas „K 6 apartamentai“, jau beveik pastatytas. Nekilnojamojo turto vystytojas Evaldas Stiklioraitis giriasi, jog butais jame „domisi net vilniečiai“[7].

Namas Kumelių g. 4
Nelaimingo namo kaimynas ir bendraamžius, namas Kumelių g. 4, 1984 metais buvo restauruotas (architektė Nijolė Bikinienė). Tai irgi „dvarelis“, tokiu pat pusvalminiu stogu, trapeciniais mansardos frontonais su langeliais, langais su langinėmis ir XVI amžiaus rūsiais. Tik namas mūrinis, su tokia pat mūrine tvora ir vartais. Dviejų galų su priemene ir virtuve centre name XX amžiaus pradžioje (1903) buvo didelis šešių kambarių butas pirmame aukšte ir du dviejų kambarių butai mansardoje. Nuo 1897 metų iki I pasaulinio karo namas priklausė Adelei Vivulskienei, skulptoriaus ir architekto Antano Vivulskio motinai, kurį didelį butą padalijo į du mažesnius. Parvažiuodamas iš studijų užsienyje, Vivulskis dažnai čia lankydavosi. 1925 metais šiame name gyveno prof. Vaclovas Biržiška. Šiandien jaukus tradicinis „dvarelis“ lyg nustebęs žvelgia iš apačios į senamiesčio dangų temdantį didžiulį naują savo kaimyną, grasantį peraugti pačią Kauno katedrą.



[1] Mindaugas Bertašius „Kumelių g. Kaune“ // http://kaunosenamiestis.autc.lt/lt/paieska/objektas/1740/kumeliu-g-kaune
[2] Zigmas Kiaupa. Kauno istorija. T. 1. Vilnius: Versus aureus, 2010. P. 380.
[3] M. Rupeikienė // Algė Jankevičienė (sud.). Kauno architektūra. Vilnius: Mokslas, 1991. P. 78-79.
[5]  Linas Gerlevičius, Olegas Fediajevas. „Kumelių gatvė 6“ // Archeologiniai tyrinėjimas Lietuvoje. 2016. P. 270.
[7] Karolina Stažytė „Daugiabutis, konkuruosiantis su katedra: ar aukštiem pastatams vieta Kauno senamiestyje? „ 2017-08-18 // https://www.15min.lt/verslas/naujiena/kvadratinis-metras/nekilnojamasis-turtas/daugiabutis-konkuruosiantis-su-katedra-ar-aukstiems-pastatams-vieta-kauno-senamiestyje-973-840450

3 komentarai:

  1. Siaubas, kokios šlykščios tų viaaarslininkų manipuliacijos. Ir neišgelbės KPD funkcijų perdavimas savivaldybėms, nes čia būtent viaarslininkai savivaldybėse kuria tokius machinacinius raštus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Renting a Butai Kaune for the long term can be a wise way to own a property without committing much money. However, renting an immovable property can be a challenge, especially if you are renting both owner and renter. Renters must consider their relationship with the landlord, while owners must consider their responsibility to maintain the property's image.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už viską daktare Ellen! Kai susisiekiau su jumis, kad padėtumėte man nustoti skirtis su vyru, mano vyras nustojo pildyti skyrybų dokumentus ir dabar viskas yra daug geriau. Kaip sakei, visas skyrybų procesas buvo atšauktas, mano santuokoje problemų kėlusi bloga moteris paliko mano vyrą, o dabar kartu esame labai laimingi. Šia gyvenimo patirtimi dalinuosi su visais, kurie susiduria su panašiais iššūkiais santykiuose, santuokoje ar bet kokiais kitais klausimais. , galite susisiekti su daktare Ellen per WhatsApp +1(815)564-3618
    Ji puikiai moka šiuos burtus:
    * meilės burtai
    * santuokos burtai
    * pinigų magija
    * gražus burtas
    * sėkmės burtai
    * Sekso patrauklumo burtai
    * AIDS gydymo magija
    * Kazino urvas
    * Pašalinti prakeikti urvai
    * Apsauginis burtas
    * loterijos magija
    * Laimės burtai
    * Vaisingumo burtai
    * Telekinezės žiedas 💍
    paštas: ellenstpellcaster@gmail.com
    Whatsapp +1(815)564-3618

    AtsakytiPanaikinti