2018 m. gegužės 18 d., penktadienis


Kaunas nykstantis ir išnykęs: du mediniai namai Minties Rate

Daugelio (nors, deja, ne visų) Kauno medinukų nuotraukas bei kai kurių jų istorijas saugo internetinė Lietuvos medinės architektūros duomenų bazė „Archimedė“, kadaise inicijuota šviesios atminties prof. Nijolės Lukšionytės-Tolvaišienės. Kai kuriuos šių namų šiandien tik čia ir tegalime pamatyti, nes jų nebėra. Paprastai tokiems namams išnykti būna du keliai: namas arba nugriaunamas ir vietoje jo pastatomas naujas, arba perstatomas, įvelkamas į „šiuolaikinį“ rūbą taip, kad jo atpažinti tampa neįmanoma. Pastarasis veiksmas kartais vadinamas „renovacija“, ir tiems savininkams, kurie žūtbut siekia gyventi sename, bet „šiuolaikiškame“ name, šiltai ir patogiai, ta pati „Archimedė“ pasiryžusi pagelbėti, „kad jie rastų informaciją apie tinkamą namų tvarkymą“. Na, o su pirmuoju reiškiniu susitaikoma iš anksto, guodžiantis, jog „ta namų dalis, kuri neišvengiamai išnyks, bent jau bus nufotografuota ir aprašyta“[1].
Taip 2014 metais buvo įamžintas namas, stovėjęs Žaliakalnyje, saugomoje paveldo teritorijoje, Minties Rato gatvėje – namas Nr. 21[2].



Dviejų aukštų nedidelis nuomojamų butų namas (tokiuose namuose paprastai įrengdavo du butus: vieną – gyvenimui, kitą – nuomai, taip kad teisingiau būtų juos vadinti tiesiog dvibučiais), dvišlaičiu stogu, su anuomet priešgaisrinės apsaugos reikalaujama ugniasiene buvo pastatytas 1933 metais – ganėtinai vėlai šiam rajonui, kuris iki 1932 metų beveik visas jau buvo užstatytas. 2014 metais tamsiai rudai, lyg šokolado spalva dažytas namas dar buvo gyvenamas, nors atrodė liūdnai. O 2017 metais jo jau nebebuvo.
Namo nugriovimą vieno laikraščio publikacija pateisino tuo, kad jis jau „buvo pradėjęs virsti vaiduoklių“, t. y. dar ne vaiduoklis, bet jau ... „Dviejų aukštų statinys šlaitiniu stogu jau buvo pasviręs kone 30 centimetru, tad apie bet kokį jo išsaugojimą nebuvo nė kalbos, juolab kad tai buvo tarpukariu statytas nuomai skirtas pastatas, kuriame netaikoma jokia paveldo apsauga“ [3]. Dėkui Dievui, Kaune esama, „tarpukariu statytų nuomai skirtų pastatų“, kuriems teisinė paveldo apsauga sėkmingai taikoma. Tačiau šiame rajone apsauga taikoma ne atskiriems pastatams, o visai teritorijai.
Naujiems savininkams pasitarus su architektu Rusteniu Milaševičiumi, namą buvo nutarta griauti. „Tiesą sakant, jis pats beveik subyrėjo, ne kažin ką ten liko griauti“, – sako architektas[4]. O jo vietoje architektas suprojektavo postmodernistinį namelį „ant vištos kojelės“:



Namas susilaukė pagyrų tiek iš kolegų architektų, tiek ir iš paveldosaugininkų. Jis tikrai gražus. Bet ar vietoje?
Namo toje pačioje Minties Rato gatvėje Nr. 37 istorija kitokia. Tai buvo išskirtinis dviejų aukštų medinis namas su trijų aukštu penkiasieniu rizalitu-„bokštu“ centre, primenantis užmiesčio vilą. 2012 metais „Archimedėje“ namas buvo aprašytas „kaip „autentiškas“[5]. Kitaip tariant, jis buvo pagerbtas savotišku šios duomenų bazės „apdovanojimu“ – simboliniu „Autentiško namo“ medaliu, kuris „suteikiamas tiems objektams , kurie yra išlaikę autentišką, nepakitusį turį, langų formas ir skirstymą, apkalimą, puošybos detales ir kitus elementus“[6].


Šio Žaliakalnio kvartalo išplanavimo pradžioje sklypas atiteko Vincui Paulauskui, bet šis namo nepasistatė, gyveno mažoje, vieno kambario trobėleje. 1929 metais valda atiteko M. Kazakevičienei. O šį dviejų aukštų medinį namą su „bokštu“ apie 1932 metus pasistatė jau treti iš eilės sklypo savininkai – Jackevičiai (valdos savininkė buvo nurodyta Ona Gineitytė-Jackevičienė). Statė, kaip ir visi, paėmę iš banko paskolą, bet krizės metu neįstengė jos grąžinti ir namas 1937 metais atiteko Žemės bankui. 1938 metais jį, jau apleistą, nusipirko Pranas ir Ona Miškiniai, dalį 1940 metais pardavė Antanui Kiršauskui, o patys iki 1942 metų gyveno pirmo aukšto bute. 3 kambarių butą antrame aukšte nuomavosi gydytojas [Vladas] Kviklys.
Namas neturėjo teisinės apsaugos (kitokios, nei viso kvartalo teritorinė apsauga), bet ne, jo nenugriovė. Šiuo metu (2018), baisu ir parodyti, bet namas atrodo šitaip:


Ir niekas negalėtų pasakyti, kad jis perstatytas neatpažįstamai. Kiekvienas, kas yra matęs senąją namą, ar bent jo nuotraukas, atpažins, lyg ir nepakitusį, namo turį su rizalitu-„bokštu“ centre. Bet kaip galėjo atsitikti, kad saulėtas, lengvas, vasarnamį primenantis namas pavirto šia tamsia, skausmingai gniuždančios spalvos ir apdailos faktūros „naujo lietuvio“ tvirtove? Gal jos savininkai nerado informacijos apie tinkamą namo tvarkymą?


[3] Inga Junčienė. „Rustenis Milaševičius: Žaliakalnis ne vieta architektų eksperimentams“ // 
Lietuvos rytas. 2017-10-24.
[4] Ibid.
   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą